A A A

Umesto sadašnjih 121 dinar, minimalna cena radnog sata mogla bi da bude oko 130 dinara, budući da je Vlada Srbije spremna da podrži povećanje minimalca negde “na sredini” između zahteva sindikata i predloga poslodavaca, nezvanično saznaje Tanjug.

Između 230. 000 i 250. 000 građana je, prema nekim procenama, na minimalcu, dok sindikati procenjuju da je onih čije su plate zakonski najmanje – oko 300. 000.

Sindikat traži da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po satu, dok su poslodavci spremni da sa trenutnih 121 dinar podignu cenu na 123 -124 dinara.

Sindikati istovremeno tvrde da će povećanje minimalne zarade povećati direktno i prihode budžeta, budući da će porezi i doprinosi biti obračunavani na veće iznose plata, te da neće biti deo sive zone, već legalnih tokova.

Veće plate, kako navode, poguraće potrošnju, a ona lančano i rast bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je u izjavi Tanjugu da bi za radnike čije su plate zakonski minimalne povećanje u iznosu koji Tanjug nezvanično saznaje bio kvalitetan pomak, i podsetio da poslednje dve godine nije bilo povećanja, a prošle godine je tek vraćano ono što je zbog fiskalne konsolidacije od plata smanjeno.

-Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO, kupovna moć gradjana je mnogo veća. To će biti značajan pomak za celu privredu Srbije,- kaže Orbović.

Prema nezvaničnim informacijama, takodje, očekuje se da će i prosečna plata u narednom periodu da raste, te da će do kraja godine dostići oko 415 evra, u drugom tromesečju naredne godine biće već na oko 450 evra, a u 2018., prema očekivanjima, prosečna plata u Srbiji dostići će – 500 evra.

 

 

 

 

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži