A A A

Zanimljiv projekat pod nazivom "Ruralnet" realizovan je proteklih godinu dana, u okviru programa "Lokalne inicijative za povećanje uključenosti i smanjenje  siromaštva",  koji kordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva srpske Vlade, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Cilj projekta je unapređenje kapaciteta i koordinacija rada lokalnih aktera u oblasti ruralnog razvoja, kao i pružanje podrške  stanovništvu za korišćenje podsticajnih sredstava u što većem broju.

"Ruralnet" je deo šireg programa "Lokalnih inicijativa za povećanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva" i sprovodi se kroz 11 inicijativa u 21 opštini Srbije. Na području Zlatiborskog okruga  uključene su opštine Arilje, Lučani, Bajina Bašta i Čajetina, a pojedinačna vrednost projekata kretala se oko 12.000 evra.

Projekat je namenjen informisanju seoskih domaćinstava i gazdinstava o podsticajima koji postoje na nacionalnom i lokalnom nivou, povećanju zainteresovanosti građana za konkurisanje za podsticajna sredstva, ali i olakšanje prilikom popune formulara, koji su poprilično komplikovani, čulo se na završnoj konferenciji upriličenoj na Beloj Zemlji.

Irena Latinović
Irena Latinović

Irena Latinović, koordinatorka za lokalne inicijative iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u Vladi Republike Srbije, smatra da je projekat dobro osmišljen i da će poljoprivrednici imati koristi.

- Uspostvljen je SMS info servis koji obuhvata  blizu 1 700 gazdinstava iz četiri opštine Čajetine, Bajine Bašte, Arilja i Lučana, a odnedavno se priključila i opština Požega. Takođe, postoji razmena iskustava prilikom kreiranja programa za podsticajna sredstava na lokalnom nivou i tom prilikom su imali mogućnost da razgovaraju sa predstavnicima lokalnih samouprava, - kaže Latinović.

-Projekat je doprineo većoj zainteresovanosti jer postoji spremnost svih predstavnika ovih opština da se nađu građanima na usluzi, da im budu dostupni za sve informacije.

Milan Petrović
Milan Petrović

Osim toga što oni pravovremeno dobiju informacije na svom telefonu da znaju kada imaju mogućnost da apliciraju za nešto, takođe mogu da dođu i u opštinu i razgovaraju za predstavnicima lokalne samouprave koji će im pomoći da ispune sve papire kako bi što više poljoprivrednika dobilo sredstva,- pojašnjava Latinović, uz ocenu da je formiranje Odbora za ruralni razvoj jedan od rezultata projekta koji će nastaviti  da se bavi ovom problematikom. Cilj je da se i ostale opštine Zlatiborskog okruga povežu i uključe u sistem.

Projekat je imao za cilj unapređenje uslova za ostvarivanje podsticaja u poljoprivredi  i razvoju u ove četiri opštine, jer smo uvideli da je informisanost na niskom nivou, navodi Milan Petrović, koordinator projekta, a sve u cilju da bi se poljoprivrednicima olakšao put za konkurisanje i dobijanje podsticajnih sredstava.

- Opredeli smo se da uspostavimo servis preko koga poljoprivrednici u pravom trenutku dobijaju sve korisne informacije o rokovima za konkurisanje, uslovima za ostvarivanje podsticaja. Na ovaj način smo obuhvatili oko 1 700 domaćinstava iz ove četiri opštine koje imaju prave informacije. Pored toga radili smo na tome da se u ovim opštinama unaprede i ubrzaju procedure koje bi pomogle poljoprivrednicima, da prikupe i popune dokumenataciju. Ovo je važno jer se radi o prilično komplikovanim obrascima koji prati  petaenstak pravilnika  koji regulišu sve podsticaje, različiti su uslovi i rokovi za konkurisanje i sve to u određenom trenutku stvara konkrufuziju kod poljoprivrednika, - ističe Petrović.

Prema njegovim rečima prvi rezultati su već očiti jer je u 2016. godini podnet veći broj zahteva i prema republici ali i lokalnim samoupravama. Posebno raduje činjenica da su sredstva za subvencionisanje poljoprivrede povećana na lokalnom nivou.

N.Tošić

 

 

  


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži