A A A

U sklopu projekta podrške privatnom sektoru, koji funansira švajcarska agencija za saradnju i razvoj, a koji realizuje Zlatiborski Eko Agrar, potpisan je ugovor sa mladenovakom firmom „Berry Log“, koji će pomoći da zaintresovani poljoprivredni proizvođači, koji sebe vide u voćarstvu, imju mogućnost osvivalja zasada organske borovnice.

Prednost ovog ugovora je ta što je za početak investicije potrebno uložiti polovinu sredstava, dok će ostatak sredstava biti vraćen kroz tri godine, odnosno, kada zasad dođe na rod.

„To je jedna vrsta beskamatnog kredita i to moramo istaći. I to nije sve, po priloženom računu, gazdinstvo koje investira zasad, ima povraćaj po ovom osnovu od 60% za sadni materijal i 30% za sav ostali repromaterijal, što podrazumeva zaštitnu ogradu, sistem za navodnjavanje, kao i sve što je potrebno za podizanje jednog savremenog zasada“, kaže Vladimir Bojović, direktor Eko Agrara.

 

Bojović navodi da, kada se svede ceo račun, svako gazdinstvo koje se odluči na da na ovakav način napravi zasad organske borovnice, u prvoj godine investicije, imaće trošak da samo plati porez na dodatnu vrednost.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži