A A A

Nakon deceniju, Užičani ponovo imaju Festival voćnih rakija pod nazivom "Žestival". Održaće se u Hali Veliki park, u nedelju, 2. oktobra. Svečano otvaranje zakazano je za 10 sati.

-Kada smo se odlučili da ponovo nakon deset godina krenemo sa ovim festivalom nismo želeli da promovišemo piće, nego da promovišemo proizvodnju voćnih rakija,- kazao je Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora i aktuelni predsednik gradske Skupštine.

Branislav Mitrović
Branislav Mitrović

-Rakija se ne pije, nego degustira i ovo je prava prilika da se pojave afirmisani proizvođači rakija iz našeg kraja, ali i proizvođači neophodne opreme za proizvodnju,- rekao je Mitrović, napominjući da će se predstaviti ukupno 26 proizvođača, od čega13 velikih, te da će biti izloženo 76 uzoraka, koje će posetioci moći na licu mesta da degustiraju.

Drugi skup proizvođača voćnih rakija okupiće proizvođače iz 10 opština užičkog kraja, zatim Institut voćarstva iz Čačka. Ove godine uključena je užička lokalna samouprava, Regionalna privredna komora, Regionalna razvojna agencija "Zlatibor", Poljoprivredna stručna služba, Poslovni klub zapadne Srbije, kao i svi užički mediji.

Za učesnike, ali i postioce biće organizovano više stručnih skupova, savete će davati predstavnici čačanskog Instituta, profesori beogradskog Poljoprivrednog fakulteta biće kreatori više predavanja.

-Značajno je to što festival neće biti samo izložbeni, što će posetioci moći da razgovaraju sa svim učesnicima oko stvari koje ih zanimaju o proizvodnji,- rekao je Slavko Lukić direktor Regionalne razvojne agencije "Zlatibor", uz ocenu da su ovakve manifestacije prava prilika za povezivanje privatnog i javnog sektora.

Po rečima Nevene Despotović, iz Regionalne privredne komore, "Žestival" ima veliki značaj za razvoj poljoprivrede u užičkoj regiji.

Boban Perišić, direktor Turističke organizacije je istako značaj za razvoj turizma, uz ocenu da je ovo prvi korak u predstavljanju domaćih proizvoda, kako bi bili dostupni stranim turistima.

Inače, kako se danas na konferenciji čulo, sve više je onih koji se opredeljuju da se bave voćarstvom, posebno proizvodnjom šljiva. Još uvek su najbrojniji zasadi do 50 ari, a mali je broj onih koji imaju preko hektar zasada šljive. U voćnjacima su prisutne nove sorte, koje su i otpornije.

U nedelju će izlagati i proizvođači meda, voćnih sokova i suvog voća. Hotel "Mona" predstaviće se planinskim doručkom, "Zlatiborac" svojim proizvodima, i niz drugih.

Predviđen je bogat kulturno umetnički program, ali i nagrade za posetioce.

Darodavci nagrada su proizvođači najboljih rakija, proizvoda od meda, suvog voća, prirodnih sokova, džemova, suvenira. Među nagradama su ručak za dve osobe u Hotelu "Mona" na Zlatiboru, korišćenje velnes centra, stručna literatura, više paketa "Zlatiborca", grnčarija iz Zlakuse, proizvodi poslastičarnice "Una" i niz drugih.

Dolaskom u Halu sportova "Veliki park", u nedelju, 2. oktobra 2016. godine, od 10 do 17 sati, posetioci će dobiti besplatan kupon i samim tim konkurisaće za neku od brojnih nagrada.

N.T.



Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži